Skip to content
HX969859340

Ga op zoek naar het goud in de data van je bedrijfsprocessen met process mining.

Ellen Bakker
02-04-2021

Al bekend met process mining? Het is de innovatieve en digitale manier om informatie uit je data te delven. Op een soortgelijke manier als mijnwerkers dat vroeger deden naar goud. In een bak met data ga je geautomatiseerd op zoek naar inzicht in hoe processen sneller en goedkoper kunnen maar bijvoorbeeld ook waar knelpunten zitten en hoe je op basis van data besluiten kunt nemen die voor goud gaan.

Je maakt met process mining eigenlijk een soort röntgenfoto van je bedrijfsprocessen. Voordat röntgen bestond werden behandelingen van patiënten uitgevoerd op basis van uitgebreid onderzoek, vuistregels voor diagnose en een stevige portie gokwerk. Die patiënt is nu jouw bedrijfsproces en de röntgenfoto is process mining. Je kunt er letterlijk mee in een bedrijfsproces kijken en zien wat er echt gebeurt in plaats van wat er op papier met elkaar is afgesproken. Goud!

Procesinnovatie met process mining

Dat klinkt toch als muziek in de oren? Wij worden in ons werk regelmatig gevraagd om een proces te innoveren en opnieuw te ontwerpen om ze sneller, efficiënter, klantgerichter en meer rendabel te laten verlopen. Process mining is tijdens de design sprints die we daarvoor inzetten een waardevolle aanvulling op meer kwalitatieve methoden als de customer journey en de service blueprint. Want you can’t control what you can’t measure. Of het nu gaat om informatie over het gedrag van klanten en leveranciers, of het verloop van je interne of klantgerichte bedrijfsprocessen. Process mining maakt het transparant en het enige dat je daarvoor nodig hebt zijn eigenlijk de event logs die vaak al bestaan in je huidige ICT-systemen.

HX969859340

Meer weten over hoe wij bedrijfsprocessen innoveren en digitaal transformeren om prestaties te verbeteren?

Resultaten van process mining

Door het process minen wordt geautomatiseerd in kaart gebracht hoe een bedrijfsproces in de praktijk werkt over de grenzen van ICT-systemen heen, maar worden ook de vaak opmerkelijke afwijkingen in het proces en de knelpunten inzichtelijk gemaakt. Process mining laat je feitelijk het gat zien tussen je ideale bedrijfproces en hoe het bedrijfsproces in de praktijk loopt inclusief de oorzaken van de ineffiënties en knelpunten die je nu ervaart. Die inzichten worden ook nog eens fraai en overzichtelijk gevisualiseerd in diagrammen en animaties. Sta je al te popelen om ermee aan de slag te gaan en het goud in jouw bedrijfsprocessen te zien? Aarzel dan niet en neem contact met ons op, we geven je graag een demonstratie!

Ellen Bakker Auteur

Gerelateerde blogs, inzichten en trends