Skip to content
BEANs

Innovatie moet je aanmoedigen, dus ontwerp routines en gewoontes die innovatie stimuleren met beans.

Majka van Doorn
30-07-2021

Wanneer heb jij voor het laatst aan een deur getrokken terwijl je eigenlijk moest duwen? Of verwees je in een mailtje naar de bijlage, maar vergat je hem bij te sluiten? Veel van ons gedrag gaat onbewust en ongemerkt maken we keer op keer dezelfde fouten. Niet omdat we niet weten naar welke kant de deur opengaat, maar omdat het niet strookt met onze intuïtie. Want aan een deurklink trek je nu eenmaal. Dus waarom een klink als je eigenlijk moet duwen?

Elke dag nemen we zo’n 35.000 beslissingen, en slechts een fractie daarvan maken we bewust. Desalniettemin wordt juist dit intuïtieve gedrag in veel organisaties vergeten. Als we meer ruimte voor innovatie willen creëren, vullen we boekwerken aan PowerPoint slides met schitterende stippen op de horizon, sturen we alle medewerkers op cursus om agile te werken en Google designsprinten we er op los. Maar als we willen dat mensen nieuw gedrag vertonen, moeten we ze niet alleen uitleggen waarom dat zo belangrijk is. Meer kennis staat niet gelijk aan meer bereidwilligheid om te veranderen. Als je innovatie echt wilt aanmoedigen, moet je naast de rationele, logische kant van mensen ook hun emotionele, intuïtieve kant aanspreken.

Ontwerp nieuwe routines en gewoontes met BEANS

Met onze BEANS-methodiek (Behaviour Enablers, Artifacts en Nudges) creëren we nieuwe routines en gewoontes die innovatief gedrag stimuleren. De Behaviour Enablers spreken onze rationele kant aan; een routekaart die vertelt waar we heen gaan of een checklist die precies zegt wat we moeten doen. De Nudges richten zich daarentegen op onze emotionele kant en geven ons een onzichtbaar duwtje in de goede richting. Stuur bijvoorbeeld nooit een reminder naar de hele groep als een deadline nadert. Dat geeft het signaal dat het normaal is om een deadline te missen. Stuur liever een individuele mail met de boodschap dat 90% van de groep het al wel heeft ingeleverd en dat het wachten nu op jou is. De Artifact is tot slot de verbindende factor, het sluitstuk dat een tastbare en zichtbare herinnering vormt wat het nieuwe gedrag stimuleert en ondersteunt. Bijvoorbeeld een dare to try award, voor dat ene team dat glorieus heeft gefaald, maar wel tijdig aan de bel heeft getrokken en de geleerde lessen heeft gedeeld met de rest van de organisatie. Juist de combinatie van Behaviour enablers, artifacts en nudges, zorgen voor structurele en duurzame verandering.

beans

Meer weten over hoe wij gedragsverandering in organisaties begeleiden om innovatie te laten slagen?

Blokkades voor innovatief gedrag

We hebben het vaak niet door, maar perverse prikkels in onze organisatie zorgen ervoor dat innovatief gedrag blokkeert. Worden medewerkers beoordeelt op het zo betrouwbaar en efficiënt mogelijk uitvoeren van hun taken? Of worden er bonussen uitgedeeld als ze snel fouten maken, deze openlijk delen met collega’s en afwijken van het originele plan? Gedrag wat nodig is om organisaties innovatiever te maken, is vaak exact het gedrag dat onbewust in de kiem wordt gesmoord. Ga daarom op zoek naar de barrières die jouw organisatie beletten echt innovatief te zijn en ontwerp BEANS om die barrières te beslechten. En let op aan welke kant van de deur je de klinkt plaatst.

Majka van Doorn Auteur

Gerelateerde blogs, inzichten en trends