Skip to content
metaverse

De metaverse als onderdeel van hybride werken

Sem Boersma
29-03-2022

Bij Humanex hebben we twee maanden lang wekelijks vergaderd in de metaverse. En dat bevalt! In dit artikel vertellen we je alles over deze aanvulling op het hybride werken. Zeggen we ons kantoor nu voorgoed gedag?

Benieuwd naar wat de metaverse precies is en waarom we hiermee zijn gaan werken? Dat lees je in dit artikel

Naamloos.pngafbeelding

“We hebben ontdekt dat samenwerken en vergaderen in VR vooral veel voordelen heeft.”

Voordelen van de metaverse

Het leuke van vergaderen in Workrooms is dat je echt om je heen aan het kijken bent naar de avatars die op dat moment praten. Door de surround sound die je headset produceert, voelt het alsof je in een ruimte met je collega’s bent. Ook je handen worden goed gedetecteerd door de VR-bril wat echt een toevoeging is in de non-verbale communicatie tijdens meetings.

De whiteboard functie ter grootte van een complete muur is een handige feature. Deze kan je overal in de ruimte om je heen neerzetten en met de controllers op schrijven. Ook kan je hier het scherm van je computer aan koppelen, waardoor je net zoals in Teams je scherm kunt delen. Met een speciaal toetsenbord kun je zelfs (met je bril op) typen! Dit werkt erg goed: op deze manier kun je dus ook in de metaverse samen aan een document werken.

Vergaderen, presenteren en samenwerken in de metaverse

Door verschillende opstellingen kun je de meeting room aanpassen naar de behoefte van de sessie. Zo heb je presentatie opstellingen, conversatie opstellingen maar ook een gecombineerde. Hierdoor hebben we Workrooms gebruikt om presentaties te geven (je kunt dus je slides publiceren op het whiteboard), samen aan een document te werken, maar vooral ook om te brainstormen en bij te praten.

 

WhatsApp Image 2022-03-28 at 11.34.51

“Daarnaast lijkt het ons erg geschikt om bijvoorbeeld een webinar of online training in de metaverse te geven. Het voelt voor je ogen namelijk veel aangenamer om een uur naar je bril te kijken dan naar een computerscherm, en je hebt veel meer interactie met elkaar.”

Samengevat werkt het heel fijn, en geeft het een nieuwe (voor velen onbekende) dimensie aan het samenwerken. Ook hebben we veel gelachen, iets wat wij tijdens corona toch wel hebben gemist.

 

Wat zijn de nadelen?

Aan het samenwerken in VR kleven ook wat nadelen hebben we ervaren. Zo krijg je bij langere sessies (1> uur) wel last van de relatief zware bril op je hoofd. Het gevolg is ook dat je na een VR-meeting de vorm van een duikbril op je gezicht terugziet. Niet handig als je direct daarna een Teams- of Zoom meeting hebt!

Ook is het soms lastig om alles om je heen echt scherp te zien. Zodra iemand zijn scherp deelt met kleine letters, gebeurt het soms dat je ogen hard aan het werk zijn om alles scherp te krijgen. Het (langdurig) samenwerken aan een document met gedeeld scherm raden wij dus af.

 

Gaan we nu vaker vergaderen in de metaverse?

Dat moet de tijd gaan uitwijzen. Het is erg prettig om samen discussies te hebben en interactief te bewegen. Je krijgt meer beweging en krijgt meer energie van het samenwerken met mensen ten opzichte van Teams-meetings waar je telkens naar je scherm kijkt. Voor samenwerken aan documenten raden wij het af, maar zo nu en dan een scherm delen werkt erg handig. Voor langere sessies (1> uur) is het echt essentieel om een comfortabele plek te zoeken waar je de bril af en toe op je handen kan laten rusten. Het is een leuke, vernieuwende manier om samen te komen, maar of we in te toekomst hele dagen in de metaverse werken, daar is de soft- en hardware nog niet volwassen genoeg voor. Dus we zeggen ons kantoor voorlopig nog niet gedag, maar zeg nooit nooit!

 

Metaverse voor facility management

Wij denken dat de metaverse de markt voor facilitaire dienstverleners gaat veranderen. Ben je benieuwd naar de kansen die wij zien? Je leest het in het volgende deel van deze blogreeks. 

 

Sem Boersma Auteur

Gerelateerde blogs, inzichten en trends