data

Process mining

Op zoek naar het goud in data.
AUTEUR

Ellen Bakker

LEESTIJD 2 min
DATUM 2 april 2021
DIENST

Verbeter je prestaties

Al gehoord over process mining? Het is dé digitale manier om informatie uit je data te delven. Op eenzelfde manier als mijnwerkers dat vroeger deden naar goud. In een bak met data ga je opzoek naar inzicht in hoe processen sneller kunnen; goedkoper kunnen; waar knelpunten zitten; en hoe je op basis van data besluiten kunt nemen die voor goud gaan.

In gesprek met Fluxicon (leveren ons software Disco) werd ons het illustrerende voorbeeld gegeven over de x-ray. Voor de x-ray bestond werden behandelingen toegepast op basis van vuistregels en wat gokwerk. Zij trokken de vergelijking met bedrijfsprocessen, en ik gok dat jij zelf ook wel een proces kunt bedenken dat een blackbox is. Maar wat nou als je een x-ray beeld had en je in een proces kon kijken om te zien wat er écht gebeurt. Dat is precies wat process mining doet.

Prestaties verbeteren

Dat klonk ons bij Humanex als innovatiemuziek in de oren. Waar wij elke dag processen innoveren en prestaties verbeteren, gebruiken wij process mining als aanvulling op kwalitatieve methodieken als de customer journey of de service blueprint. Want, “you can’t control what you can’t measure”. Of het nu gaat om informatie over het gedrag van klanten of van leveranciers, of het verloop van interne processen. Process mining technologie maakt die informatie transparant. Het enige wat je nodig hebt zijn event logs die vaak al bestaan in huidige IT-systemen.

Resultaat

Door het mijnen wordt in kaart gebracht hoe het proces er in de praktijk uit ziet, maar ook worden (opmerkelijke) afwijkingen daarop en de knelpunten inzichtelijk gemaakt. Process mining laat het gat zien tussen het ideale proces en hoe het proces in de praktijk loopt, én de oorzaken van de ongewenste resultaten. En die informatie wordt ook nog eens heel mooi gevisualiseerd in diagrammen en animaties.


Dus heb jij een blackbox aan data en wil je zien hoe het proces nou écht loopt? Of inzicht krijgen in afwijkingen en knelpunten, en o.b.v. feiten het proces verbeteren?
Don’t hesitate! Wij geven je heel graag vrijblijvend de demo ‘op zoek naar goud in data’.

WIJ VERTELLEN JE GRAAG MEER

Neem contact met ons op