Skip to content
metaverse

Thuiswerken, op kantoor of toch in de metaverse?

Ellen Bakker
28-03-2022

Ooit gehoord van de metaverse? De metaverse is een virtuele wereld waar iedereen kan bestaan als een avatar, een digitaal wezen. In deze wereld kunnen avatars elkaar zien en spreken, samenwerken, spelletjes spelen, naar school gaan, winkelen, naar live concerten kijken en dat alles door een VR headset. Ideaal omdat je niet fysiek in dezelfde ruimte hoeft te zijn. Maar werkt dit nu echt? En heeft het voordelen? Voor ons bij Humanex was het reden genoeg om een Oculus Quest 2 VR-set aan te schaffen en ons onder te dompelen in de metaverse.

Wij hoopten zo, tijdens alle lockdowns, met elkaar in contact te blijven zonder nog meer Teams-meetings, digitale borrels of telefonische wandelingetjes te hoeven plannen. En we waren ook benieuwd of deze wereld ons meer inspiratie geeft dan de huiskamer waar we de afgelopen periode gezeten hebben. Het gevoel dat we weer samen zijn en niet alleen achter een bureau zitten. De hamvraag: maken de VR-brillen ons kantoor nu overbodig? En wat voor toepassingen zien wij nog meer binnen de metaverse? Wij vertellen je er alles over in deze blogreeks.

De VR-bril installeren

Het moment dat je de Oculus bril uitpakt, begint het virtuele feest. Het installeren van de bril is best intuïtief, maar je ogen en ook je coördinatie moet even wennen aan het beeld. Na het instellen zetten we de hond in een andere ruimte, stellen we de bril nog een paar keer scherp en dan gaan we de virtuele wereld binnen.

De eerste les die we leren, is dat het handig is om even de tijd te nemen om de boel te installeren en een avatar in te stellen. Het kost wel even een halfuurtje om handig te worden met de controllers van de bril en je virtuele werkomgeving goed in te richten.

metaverse_heroslider

“Zo moet je het virtuele whiteboard wel op een goede plek hangen, anders moet je bijvoorbeeld op je knieën zitten om erbij te kunnen komen.”

Meubels hadden we de eerste keer voor de zekerheid aan de kant gezet, maar dat is helemaal niet nodig, omdat je kan instellen wat jouw werkruimte is en waar je bureau staat. Superhandig, want dan knal je nergens tegenaan.

De avatar customizen

Daarnaast wordt er automatisch een avatar, jouw virtuele personage, voor je aangemaakt. Het is ook aan te raden om die even te customizen, want dit kan tot hilarische situaties leiden. De standaard avatar is namelijk onderstaand figuur, en het is heel gek als dat poppetje praat met de stem van je collega.

 

 

Afbeelding2

 

Een eerste verkenning van metaverse met Workrooms

Wij gebruiken de applicatie Workrooms om een klein stukje metaverse te ontdekken.

Naamloos.pngafbeelding-2

“Daarin kan je vergaderingen inplannen met collega's en kan je met elkaar in verschillende ruimtes samenkomen, presenteren, scherm delen en op een whiteboard schrijven.”

Zo kan je instellen dat je vergadert in hartje New York of bij een mooi meertje waar de zon schijnt. Ook mensen zonder VR-bril zijn welkom en verschijnen op aparte schermen.

Maken de VR-brillen ons kantoor overbodig?

Na de testsessies hebben we de VR-brillen twee maanden lang wekelijks gebruikt. Ben je benieuwd hoe ons dat bevallen is? En wat voor toepassingen we nog meer voor ons zien voor de metaverse? Je leest het in deel twee van deze blogreeks! 

Intro Title
Ellen Bakker Auteur

Gerelateerde blogs, inzichten en trends