4 september 2018
Een tijdelijk aanbod dat drie maanden geldig is, creëert weinig urgentie en geeft te veel ruimte om een keuze uit te stellen. En van die musical die maar een bepaalde periode te zien is weten we inmiddels dat deze toch wel ‘wegens succes wordt verlengd’. Ook geloven steeds minder mensen dat er écht nog maar één hotelkamer beschikbaar is op die ene boekingssite. Tenslotte nog een waarschuwing: Het creëren van ‘valse schaarste’ kan je een hoop imago-schade kosten! Kijk maar naar het voorbeeld van ALDI begin 2018.
Het principe werkt het beste wanneer je iemand aanspreekt op het gevoel iets te kunnen verliezen wat hij of zij nu denkt te bezitten en de termijn waarbinnen actie moet worden ondernomen mag niet te lang zijn. Verder is het belangrijk dat je het principe niet te vaak toepast en het geloofwaardig blijft. Het principe van schaarste wordt vooral toegepast op het moment in de customer journey waar je mensen wilt overtuigen om over te gaan tot aankoop. Zonder het toepassen van dit principe is de kans aanwezig dat mensen nog een keer alternatieven gaan vergelijken of hun aankoop helemaal uitstellen. En dat wil je liever niet. Het principe kan zowel op producten als diensten worden toegepast, maar let dan wel op hoe je het communiceert. Op=op klinkt namelijk niet heel logisch als je een dienst verkoopt.
In 2012 werd er een website gelanceerd onder de naam ‘11k club’. De enige informatie die werd gegeven, was dat er maar plek was voor 11.000 leden die toegang zouden krijgen tot een exceptioneel aanbod. Zonder te zeggen wat het aanbod was. Mensen konden zich aanmelden met naam, e-mailadres en een toelichting waarom ze lid wilden worden. Het bleek een experiment te zijn om te kijken of mensen zich, alleen vanwege de exclusiviteit, zouden aanmelden. Al na een aantal dagen waren er al meer dan 11.000 aanmeldingen. Experiment geslaagd en we kunnen concluderen dat de meeste mensen last van FOMO hebben (Fear Of Missing Out).
Ik heb ook last van FOMO. Ik wil altijd als laatste naar huis op een feestje en ik ben ongetwijfeld ook gevoelig voor tijdelijke aanbiedingen, al zal ik dat altijd ontkennen. Ik heb de laatst beschikbare hotelkamer dus gewoon geboekt, maar wel nadat ik mezelf een heel uur de tijd had gegeven om erover na te denken. Bij aankomst bleek het kleine hotel net zo uitgestorven te zijn als het dorp waar het in lag (op een handjevol bejaarden na). De volgende keer trap ik er dus echt niet meer in. Of toch wel… De beschikbaarheid van deze blog wordt overigens wegens succes verlengd, dus stuur hem gerust door.